Radio

In het geval dat u nog absoluut geen idee heeft welke muziek u wilt draaien op uw feest is de radio een goede oplossing. Oorspronkelijk is de radio een vorm van draadloze telecommunicatie. Telecommunicatie is het overbrengen van informatie naar een andere plek zonder dat een persoon er fysiek heen hoeft te gaan. Via de originele radio worden boodschappen verzonden via radiogolven en ontvangen via een radiotoestel. De radio is al een oud middel van communicatie. In het jaar 1919 kwam de eerste radiozender wereldwijd in de lucht. Deze werd uitgezonden vanuit Den Haag. Ook in de tweede wereldoorlog werd gebruik gemaakt van de radio voor onder andere militaire doeleinden. Tegenwoordig is de radio overal te beluisteren en zijn er tientallen radiozenders welke muziek uitzenden. Naast de originele radio ontvanger kunt u tegenwoordig ook via de computer naar internetradio's luisteren. Deze zenders werken via een internetverbinding.

Muziek via radiozenders

Er zijn tegenwoordig verschillende radiozenders waar muziek wordt gedraaid. Enkele bekende zenders binnen Nederland zijn Radio 538, Q-Music en 100%NL. Op deze zenders wordt veel verschillende muziek gedraaid, wat dus goed is om inspiratie op te doen. De zenders Radio 538 en Q-Music zijn voornamelijk gericht op hedendaagse hits en de jaren '80, '90 en '00. 100% NL is gericht op Nederlandse nummers of nummers gemaakt door Nederlandse artiesten. Tussen de nummers door zijn er diskjockeys (DJ's) welke vertellen hoe de nummers en artiesten heten van de platen die worden gedraaid. Bij veel radiozenders zorgen de dj's ook voor vermaak, ze bedenken bijvoorbeeld spellen waar de luisteraars aan mee kunnen spelen door te bellen.

Gratis muziek

In tegenstelling tot veel andere muziekbronnen is de radio een gratis manier om naar muziek te luisteren. Echter kan alleen naar de muziek worden geluisterd. Net als bij Spotify kan de muziek niet worden gedownload voor eigen gebruik. De radiozenders betalen platenmaatschappijen om muziek te mogen draaien. Omdat het luisteren naar de radio gratis is worden er alternatieven bedacht om alsnog geld te verdienen. Deze alternatieven zijn bijvoorbeeld belspellen. Nog een belangrijk inkomstenbron voor de radio is reclame. Bedrijven betalen de zender geld om hun reclame uit te zenden.